Pomoč deklici s cerebralno paralizo-spastično diplegijo
SKUP - Skupnost privatnih zavodov
Slika projekta
Pomoč deklici s cerebralno paralizo-spastično diplegijo

Na našo skupino Baza prostovoljcev, katera je bila ustanovljena z namenom pomagati mamicam samohranilkam, ki so se znašle v nezavidljivih  življenjskih okoliščinah, se je obrnila ena izmed njih. Za pomoč njeni deklici. Zaradi želje po anonimnosti, osebnih podatkov ne razkrivamo. V sledečih vrsticah je opisana zgodba njene hčerke, ki je ravno v občutljivem obdobju pubertete, mama pa bi jo pred medijsko pozornostjo rada zaščitila in ji kljub njenemu stanju omogočila čimbolj normalno otroštvo in razvoj.

Deklica se je rodila v 26 -tem tednu nosečnosti, 1020g težka in 36cm velika. Bila je tako drobna in krhka, vendar že takrat prava borka. Dober mesec dni je bila  priklopljena na kisik na intenzivni negi, ker pljuča še niso bila dovolj razvita in še ni zmogla sama dihati. Po dveh mesecih si je dovolj opomogla, da je lahko odšla domov. Začela je obiskovati razvojno ambulanto, fizioterapijo in kasneje še delovno terapijo. Diagnoza cerebralna paraliza-spastična diplegija, težja oblika. Shodila je pri štirih letih. Njena hoja je bila po prstkih, pokrčena, s koleni navznoter. Dvakrat so ji sproščali mišice z butolin toksinom, nato namestili še mavčke, sledile so intenzivne terapije. V prvem razredu je  imela prvo operacijo za sprostitev ahilovih tetiv in mišice za koleni na ortopedski kliniki. Pet tednov je imela mavce in se, glede na srbečico in bolečine, ki jih je imela, skoraj nič ni pritoževala. Lani so operacijo ponovili, ker se je stanje mišic precej poslabšalo (same terapije niso zadoščale za izboljšanje, gibanje je bilo oteženo). Torej, ti dve operaciji sta ji pomagali, neko obdobje je bilo boljše, ne pomaga pa dolgoročno.

Kljub vsemu, kar deklica prestaja, je prava borka. Nežnost in prijaznost je že na daleč opaziti. Zelo je samostojna in v tem vidno uživa. Posebno rada ima živali, rada bere (je pravi knjižni molj), tudi angleške knjige. Je tudi umetniška duša, zelo lepo riše in ustvarja umetnine iz raznih materialov. Navdušena je tudi nad inštrumenti, zelo lepo igra klavir in ksilofon. Obiskuje osnovno šolo, kjer je program prilagojen njenim potrebam in terapijam.

Letos je dekličina razvojna zdravnica predlagala kontaktiranje z dr.Parkom iz St.Louis Children's Hospital, ker meni, da je deklica primerna kandidatka za SDR operacijo (selektivna dorzalna rizotomija). Dr. Parku je bila poslana vsa potrebna dokumentacija, in na podlagi videnega je operacija deklici odobrena. Ta operacija  bo močno olajšala njeno gibanje in ji omogočila bolj samostojno življenje, saj bo odpravila napetost in krčenje mišic in s tem bo lahko opustila hojo z oporo (berglami) in vozičkom. Stroške operacije bo krila zavarovalnica. Stroškov letalskih kart in tri tedne bivanja pa žal ne. Zavarovalnica krije samo šest dni bivanja v bolnici. Zdravljenje bo prvi teden potekalo v bolnišnici, nato pa ju čaka še tri tedne terapij, ki jih bosta dnevno obiskovali. Glede na izračune bodo stroški za mesečno bivanje v hotelu za obe znašali 3000€ (dejansko bosta nastanjeni več kot le mesec dni, zaradi okrevanja); zdravstveno zavarovanje v tujini po osebi 85,44€; letalski karti  1500€; hrana 10 $/ dan na osebo; nakup ortopedskih čevljev 90$ in pa stroške javnega prevoza.

Ker je mamica deklice samohranilka (ima še enega sina), in je trenutno brezposelna, si sama nikakor ne more omogočiti kritja tako visokih stroškov zdravljenja. Zato naprošamo vse dobre ljudi, da stopimo skupaj in ji pomagamo pri zbiranju finančnih sredstev, ki bodo pripomogla k temu, da deklica doživi korak, ki je mnogim nam samoumeven. Naj se razvije v samostojno deklico in kasneje žensko, ki bo lahko s ponosom nosila tudi petke. Bodite tudi vi del te zgodbe, skupaj ji lahko omogočimo zdrav in varen korak. In ne pozabite, da zdravje ni samoumevno, da bi se enaka zgodba lahko zgodila komurkoli od nas, ne zatiskajte si oči, pač pa pomagajte v okviru svojih zmožnosti. Dobro se z dobrim vrača.

Podatki

35%

Višina naložbe: 3.000,00 EUR

Investirano: 1.046,88 EURPartner št. 1SKUP - Skupnost privatnih zavodov

Britof 469
4000 Kranj

Poročila

Ime Prenos dokumenta

Podatki

35%

Višina naložbe: 3.000,00 EUR

Investirano: 1.046,88 EURPartner št. 1SKUP - Skupnost privatnih zavodov

Britof 469
4000 Kranj

Namenitev dela dohodnine

Sklad družbenih naložb SDN05

loading...

×
Copyrights © 2022 Sklad 05 - ustanova za družbene naložbe.