Natečaji družbenih inovacij

TURNIR SOCIALNIH INOVACIJ 2015

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v sodelovanju z ABC Accelerator, Slovenskim regionalno razvojnim skladom ter Skladom 05 - ustanovo za družbene naložbe v sklopu aktivnosti za spodbujanje socialnih inovacij in po vzoru Evropske investicijske banke priredilo »Turnir socialnih inovacij 2015«, ki je v celoti namenjen predstavitvi socialnih inovacij, ki jih kot rešitve družbenih izzivov ponujajo inovativni podjetniki in posamezniki, socialna podjetja ipd. Odvijal se je dne 27.11.2015 v ABC Accelerator Hub-u v BTC Hali D (pod Emporiumom) v Ljubljani.

Predstavilo se je 43 družbenih inovacij, ki jih je ocenjevala strokovni komisija.

Najboljših 15 socialnih inovacij je prejelo denarno nagrado v višini 200 EUR, Sklad 05 pa je podelil še dodatne nagrade v skupni višini 500 EUR (100 EUR za 3. mesto, 150 EUR za 2. mesto in 250 EUR za zmagovalca).

Zmagovalci:

1. Željko Khermayer, 4Web d.o.o. - družbena inovacija "RealDbCommunicator" - telefonska aplikacija in oprema za slepe in neme

2. Skuhna - družbena inovacija "Skuhna - svetovna kuhinja po slovensko"

3. Neža Bricelj - družbena inovacija "Park s hišicami na drevesih"

Predstavitve zmagovalcev

Vse informacije o 1. Turnirju socialnih inovacij na FB: https://www.facebook.com/events/937353332977619/

 

4. NATEČAJ DRUŽBENIH INOVACIJ 2015

V okviru 4. natečaja družbenih inovacij je v sodelovanju z Socialnimi inovatorji prihodnosti od 15-17. oktobra 2015 potekal Kamp družbenih inovacij.

Kamp družbenih inovacij je metoda za razvijanje tehnoloških družbenih inovacij s pomočjo IKT  dizajna in inovacijskega procesa. Poteka več mesecev, vrhunec pa je 3-dnevni dogodek, na katerem se posvetijo izdelovanju prototipov. V letošnjem letu je bila tema Kampa "Pustimo družbeni odtis" in se je navezovala na priložnosti, ki jih ponuja Ljubljana - zelena prestolnica Evrope 2016. Poleg samega koncepta Kampa je bil predstavljen tudi prototip rešitve, ki je nastala na Kampu - GivNGO, ki bi omogočala doniranje z uporabo mestnih kartic ter drugih kartic z NFC tehnologijo.

Info na: http://www.socialni-inovatorji.si/kamp2015

 

3. NATEČAJ DRUŽBENIH INOVACIJ 2014

SKUP – Skupnost privatnih zavodov ter Sklad 05 – ustanova za družbene naložbe sta organizatorja natečaja DRUŽBENA INOVACIJA 2014, ki je že 3. Natečaj družbenih inovacij po organizaciji prvih dveh v letih 2012 in 2013.

Organizatorji z organiziranjem 3. NDI in podelitvijo nagrad najboljšim prepoznavajo in podpirajo obetavne družbene inovatorje, ki posvečajo svoj čas in usmerjajo kreativno energijo v inovativne ideje za  reševanje družbenih problemov v lokalnem in globalnem okolju.

Vsebinsko se 3. NDI navezuje na izvajanje programa EXIT, katerega ciljna skupina so uporabnice socialno varstvenih programov (SVP), ki so vključene v 22 programov materinskih domov in zatočišč za ženske v Sloveniji. Več o programu EXIT na www.skup.si.

Po vsebinsko odprtih natečajih v prejšnjih dveh letih (2012,2013) tako pri 3. NDI iščemo inovativne rešitve za družbene probleme, s katerimi se srečujejo uporabnice socialno varstvenih programov (SVP) v materinskih domovih in varnih hišah.

Cilj natečaja je najti zlasti inovacije (rešitve), ki znatno povečujejo možnost, da uporabnice lahko pridobijo izkušnjo dela, kakovostno izidejo iz socialno varstvenih programov ter se vključijo v družbeno podjetniško dejavnost oz. se zaposlijo.

Izvedbo 3. NDI v okviru programa EXIT (info na www.skup.si) podpira Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem 2009-2014, izvedbo pa podpira tudi Banka Sparkasse d.d.

Vse informacije o 3. NDI so na voljo v Pravilih 3. Natečaja družbenih inovacij 2014.

 

Na podlagi glasovnanja udeležencev 5. Dnevov socialne ekonomije ter ocen komisija je med 10 finalisti 3.  Natečaja družbenih inovacij 2014 zmaga pripadla Varni hiši Stigma z inovacijo "Več znanja, več poti".

Na večerni podelitvi v Mestnem muzeju v Ljubljani smo zmagovalcem predali plaketo in nagrade:

1. brezplačna pomoč pri pripravi študije izvedljivosti, poslovnega načrta oz. projektne dokumentacije za razvoj inovacije v družbeni podjem nudena s strani HUB Ljubljana Candidate, Socialni inovatorji prihodnosti ter MONEO

2. možnost financiranja inovacije do višine 25.000 EUR v dogovorjeni obliki s strani Sklada 05 – ustanove za družbene naložbe in Banke Sparkasse d.d. za razvoj zmagovalne družbene inovacije v družbeni podjem

3. možnost predstavitve inovacije drugim izbranim financerjem (EuSEF SIF CEE, FEBEA)  za pridobitev dodatnega financiranja

4. možnost predstavitve inovacije pristojnemu ministrstvu (Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti) ter podporo pri umeščanju inovacije v politike, predpise in ukrepe

Poleg tega je bila podeljena še nagrada za 2. najboljšo inovacijo, ki jo je prejela NACOA s svojo inovacijo "Pomoč otrokom alkoholikov" v obliki mentorske pomoči v obsegu 20 ur za razvoj inovacije, ki jo zagotavljajo Socialni inovatorji prihodnosti.

Med finalisti so bili:

Št. prijave

Naziv prijavitelja

Naziv družbene inovacije

1

NACOA

Pomoč otrokom alkoholikov

2

Potencial Inštitut

Pomagajmo mi, pomagajmo drugim

3

Varna hiša Stigma

Več znanja, več poti

5

Petra Lesjak

Medgeneracijski center Domačija

6

Petra Lesjak

Fintes center za ženske

7

SOTRA

Skrbnice samopostrežnih aparatov

9

Irena Tomažin

Zdrava kuhinja

10

Jadranka Glavač

Dotakni se me nežno

11

MD Pelikan

Socialno podjetje za predelavo ekološkega sadja

12

MD Pelikan

Varstvo otrok

(številke v 1. stolpcu označujejo vrstni red prijav in ne pomenijo vrstnega reda ali točkovanja finalistov)

 

DOKUMENTACIJA

Pravila 3. Natečaja družbenih inovacij 2014

Obrazec 1 - Prijava na 3. NDI

 

PODPORNIKI

Izvedbo 3. NDI v okviru programa EXIT (info na www.skup.si) podpira Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem 2009-2014, izvedbo pa podpira tudi Banka Sparkasse d.d.

 

KONČANI NATEČAJI DRUŽBENIH INOVACIJ

2. Natečaj družbenih inovacij 2013

1. Natečaj družbenih inovacij 2012

 

ZMAGOVALCI KONČANIH NATEČAJEV DRUŽBENIH INOVACIJ

Predstavitve zmagovalcev

Copyrights © 2022 Sklad 05 - ustanova za družbene naložbe.